18. listopadu 2010

rukou nohou úst

ne nehrabe mi, tak se jmenuje naše nová nemoc. Je to tzv. nemoc rukou nohou úst.Mají to obě holky, Ellí to má o hodně víc než Kája, ta má jen pár pupínků. Zde nějaké info, třeba to někomu pomůže a nebude z toho paf jako já, protože jsem o tom v životě neslyšela.Focená je Ella......omluvte kvalitu fotek, ale v tomhle počasí se fakt bez světel nedá nic vyfotit - :(((((((

Onemocnění bylo poprvé popsáno až v roce 1950. Vyskytuje se často v malých epidemiích koncem léta a na podzim. Převážně jsou postiženy děti do 10 let věku.


Etiologie: Nejčastějším vyvolavatelem jsou Coxsackie A16, někdy i A5, A9, A10, B1, B3. Inkubační doba je 4–6 dnů s vysokou  infekciositou (zvláště u předškolních dětí).


Klinický obraz: Prodromální stadium většinou chybí, nebo je jen mírné 1–2 dny před slizniční a kožní erupcí. Mohou se objevit subfebrilie, nechutenství nebo bolestivost dutiny ústní. Nejprve se v dutině ústní objevuje  enantém, charakteru drobných makul, které se rychle mění ve vezikuly 1–3 mm v průměru, někdy však až 2 cm. Postupně vznikají ulcerace, většinou lokalizované na bukální sliznici, dásních a jazyku. Makulopapulózní exantém se objevuje vzápětí po enantému. Postupně se vytvářejí superficiální šedobílé vesiculopustuly o průměru 3–7 mm často se zarudlým lemem. Bývají nejčastěji na dlaních a ploskách nebo na dorsální straně prstů nohou a rukou Makulopapulózní erupce mohou být zároveň na hýždích a v oblasti genitálu. Celkové příznaky nebývají u všech pacientů, patří k nim zvýšená teplota, bolesti hlavy, nechutenství, bolesti břicha, bolesti v krku a lymfadenitida Terapie většinou není nutná, onemocnění odeznívá většinou během 7 dnů.







27 komentářů:

  1. Jééé, Káťo, co to tu vidím, ať se holky brzo uzdraví, o téhle nemoci jsem nikdy neslyšela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den paní Káto,moc děkuji náš 8 letý to má ted taky,nejdřív jsem myslela,že konečně chytil neštovice a dnes doktorka potvrdila tuto nemoc,má plnou pusinu aftů,hrozně ho to bolí...poradíte něco fakt dobrého na tu pusinu?Děkuji moc..ještě mám menšího syna,myslíte že to chytí také?Vaše holčičky to měly zároveň?Nebo to chytla každá zvlášt?Moc díky Romča.

      Vymazat
  2. Jejda, Katko ať jsou berušky co nejdřív fit. Musí to být děsná otrava.
    Peťa

    OdpovědětVymazat
  3. He, to měli kluci před pár měsíci... docela hnusík a i to docela trvalo, než jim to slezlo :( žádná radost.

    OdpovědětVymazat
  4. Holky děkujem!!!!!!!!!!!! U Káji v pohodě, ale Ella ta to má hodně -:((. U ní to teda bude rozhodně déle než na týden -:(

    OdpovědětVymazat
  5. Ježin - chuďátka :-// Ať se co nejdřív uzdraví-musí to být hodně nepříjemné:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Katko, my si tím prošli začátkem léta, nejen že jsem o tom neslyšela já-bohužel ani doktorka...pořád jsme si lámali hlavy co to je za alergie...chce to často máchat v hypermangánu.Ať jsou holky brzy fit!

    OdpovědětVymazat
  7. Diky za zmineni teto nemoci, vcera me dceri byla diagnostikovana. Nevite co pomaha proti vecnemu svedeni techto pupinku? Jak jste to resili vy? Predem diky moc za radu, jsem zoufala, moje 6 leta dcera kvuli svedeni nemuze ani spat...Prosim odepiste na jharel@volny.cz - diky moc jana

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem napsal vzkaz, ale nevím jestli dorazil.......kdyby né, tak sem.
    Holky to nesvědilo, nic si nedrbaly, takže moc neporadím. Dostaly jsme na to geniciálku a fenistil kapky, takže bych zkusila ty!! Katka

    OdpovědětVymazat
  9. tak jsem zjistila, že můj synek asi právě tuhle nemoc prodělává...nejdřív měl afty v pusince a teď jsme koukala, že na palečkách u nožiček má malý červený pupínky...tak jsem zvědavá jak se to rozleze...myslela, jsem, že to zmáknu bez mudry, ale pokud se mu to do zítra zhorší asi tam přece jen skáknem...chjoo a zrovna tak krásně nasněžilo...a moc díky za popis a fotky :) mmch máš moc krásný holčičky :) Draga

    OdpovědětVymazat
  10. Ma holčička ma zrovna ted tuto nemoc.Zatim se neškrabe.Mame na to Fenistil kapky,Nurofen sirup.

    OdpovědětVymazat
  11. tak můj 7 měsíční syn to má taky..puchýřky na dlaních,na nohou,trochu v obličeji,v pusince asi 2..horečky 39c 3dny,dnes je už líp,ale je děsně protivný,už 4 dny pořádně nespíme..docela hnus a je to hrozně nakažlivý,chytla to za 3 dny i dcera 12let a ta má 40 horečku,pupínky v puse a už se dělají i nanohách.. chjooo,to sou nemoci!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den p.Kateřino,moc Vám děkuji za Váš popis a hlavně fotky.Díky nim jsem se ujistila,že to máme taky. :-( .Má 1,5letá dcera měla také jeden den horečku a dnes začly naskakovat pupínky na pusince ručičkách a nožičkách.V puse snad zatím nic,tak doufám,že už se to moc nezhorší i když furt pupínky přibývají.Vživotě jsem také o takové to nemoci neslyšela.I když o šesté nemoci jsem také zjistila až když jí dcera chytla.Díky.Tereza V.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den.i mojí půlroční dcerku postihla tato nemoc. Jen jsem se na tyto stránky dostala až po propuštění z nemocnice,kde byla určena tato diagnoza.Na pohotovosti poprvé dostala antibiotika na anginu a mast na začínající ekzém. Druhý den jí další doktor poslal na pozorování do nemocnice- to už měla puchýřky hodně viditelné,ale bohužel nevěděl co to je. Tam to hned poznali.....Naše příznaky-ještě před vysypáním puchýřků 2 dny nejedla,pořád plakala.Nyní jsme 5 den od propuknutí nemoci,už hezky jí a pupínky zasychají.

    OdpovědětVymazat
  14. Teda koukám, že Vás hnali až do nemocnice, to je nepříjemné, naše holky to zvládaly v pohodě, bez teplot, nebýt těch pupínků, tak o tom ani nevíme.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobry vecer nebo rano ;) ,hledam tu vse o teto nemoci a bohuzel se nikde nemohu docist jeste dal podstatne veci jako napriklad "muze to dcerka znovu dostat? " ,prave touto nemoci prochazime tedy uz koncime,dle toho co jsem cetla jsme meli ten lehci prubeh nemoci,ale bohuzel se nam asi povedlo nakazit kamaradcina synka,s kterym se stykame a bohuzel jsme spolu byli v kontaktu jeste nez jsme zjistili co nam je jelikoz zprvu jsme meli pouze zvysenou teplotu v noci a to bylo vse,az pozdeji vyskakali pupinky :( a tak stale hledam odpoved zda-li to muzeme chytit zpatky treba i od starsi dcery kdyby se to u ni projevilo ?? Ma s tim nekdo zkusenost,predem diky za info

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, děkuji moc za tyto cenné informace a fotku Vaší dcery. I já jsem byla vyhoukaná, co se to oběma dětem vyrojilo na chodidlech a dlaních. Ještě, že existuje internet a my maminky můžeme hned juknout na zkušenosti ostatních. Tak tady přidávám svoje a doufám, že pomohou těm, co o této "nemoci rukou, nohou a úst" slyší poprvé v životě jako já : Honzík (4) i Anička (2) měli oba z ničeho nic horečku přes 38 den po sobě, A. si neustále stěžovala na bolest bříška a krku a H. na bolest hlavy 2 dny po horečkách se oběma vyrojil puchýř rudý flíče na kolínku, který se měnil v puchýř, další dny jsme našli tyto rudé flíčky na dlaních a chodidlech, opět další den se z nich dělají puchýře, které rostou a H. navím má puchýř vypadající jako opar na puse a jazyku (asi afty). Nasadili jsme BETADINE - dezinfekční roztok, kterým ty puchýře potíráme a fenistil kapky. Doufáme, že bude brzy opět vše OK. Ještě musím dodat, že o nemoci neslyšeli ani na pohotovosti na infekčním odd. a ani naše MUDr.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, taky moc děkuji za informace. Malý 2-letý syn to má asi taky. Na pohotovosti nám řekli, že je to spálová angína, ale ty podlité pupínky se jim nezdály. Pak jsem plašila s nešťovicema, ale myslím si, že je to tá nemoc rukou noh a úst. Nejvíc pupínků má na dlaních a chodidlech, pak na ramínkách, zadečku ale břichu a zádům se to vyhýbá, jen sem tam nějaký ten pupínek. Jen teď čekám, kdy to dostane náš 5-ti měsíční syn. S ním to bude horší...vše strká do pusy a olizuje.

      Vymazat
  17. Dobrý den p. Katko, u nás už to také propuklo.. Nejen, že to dostali moji malí sourozenci, ale i na "stará kolena" já v sedmnácti letech.. Pupínky jsou opravdu dost nepříjemně svědivé a v ústech hotové peklo =S

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,
    taky dohledávám informace, taky si užíváme s touhle lahůdkou. Syn (7let) vypadá jak malá ropucha. Nohy má hrozné, navíc je atopik, takže v kombinaci s exémem na chodidlech je to paráda. Dlaně už jsou lepší a v puse měl asi pět pupínků. To přešel takřka bez povšimnutí. Dva dny ho hodně bolela hlava a měl vysokou horečku, skoro 40, pak se osypal. Od dnešního odpoledne horečkuje i mladší dcera 4 roky), počítám, že průběh bude obdobný. Už jsem nasadila léky na teplotu a budu čekat na překvápko s pupínky. Nejlepší je, že mě taky bolí hlava a lehounce v krku, tak mi pravděpodobně zlatíčka předala dáreček. Děti to chytly od sousedů a ti nespíš na koupališti, pohle netu je to časté místo nákazy.
    Všem potrefeným přeji co nejmírnější průběh.
    A díky za info i fotky. V.

    OdpovědětVymazat
  19. ZDRAVIM VAS MAMKY

    RANNO JSEM SLA K DOKTOROVY STIM ZE MA HORECKU A BOLENI BRISKA
    ON NA TO ZE MA CERVENE V KRKU ZE TO BUDE ANGINA ZE MI DA ANTIBIOTIKA ALE VZHLEDEM TOHO ZE BEREME CASTO TAK JSEM ODMETLA .
    JESTE PRED KOUPANIM ZACALA POKUCKAVAT TAK OTVORILA PUSINKU A TAM BILE PUCHYRIKY NA PODNEBU TAK JSEM SE LEKLA SLA NA POHOTOVOST TAM SEM TREFILA NA OBVODNEHO A RIKA ZE TO JI NEPOMUZOE NIC JEN HODNE VYTAMIN A DITRIADEN .
    BYLO MI TO DIVNE TAK HLEDAM CO TO JE ZA ANGYNU TAKHLE TO POJMENOVAL A DODAL JESTE NEJAKY NAZEV .
    DNES MA MALA 3LETA MA PUPINKY NA DLANICH NE HODNE ALE NA STEHNACH A NA ZADECKU . TAK CHCI RADU MAM ZUSTAT NA VITAMINECH A DITRIADENU DEKUJI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravim, mi před týdnem prošly touto nemocí naštěstí úplně v klidu po týdnu odezněla jen jsou vidět flíčky po pupínkách. Dostala jsem mastičku BACKTROBAN a na noc jsem mu na zpuchřelá místa dávala tekutý pudr a jsme v pohodě ani to nesvědilo

      Vymazat
    2. tak jsme přišli z lékárny, kultura za 500. včera se malé osypala pusa, dnes doktorka na první pohled diagnostikovala "RUKA, NOHA, PUSA". nějaký puntík i na rukou, afty v ústech. dostali jsme TANTUM VERDE ve spreji na vystříkání aftů v puse, B.KOMPLEX (prášky), SUDOCREM na pomazání vřídků a KALOBA kapky. prckovi jsou tři roky a kousek...

      Vymazat
  20. Dobry den,muze se tato nemoc vratit? Syn ji mel cca pred mesicem a zda se mi,ze ma zase pupinek na obliceji..doufam,ze to nic nebude..dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
  21. chtěla bych vědět jak.dlouho je nemoc infekční.všude se píše něco jiného děkuji.

    OdpovědětVymazat
  22. co se týče třeba té infekce, tak malá to chytla ve středu a já v úterý na to po ni, takže po 6 dnech. Chudáci děti, mě nejdříve bolelo v krku, pak jsme měla pupínky na rukách a teď nohách, což je tedy hrůza. Nejsem žádná cíťa, vydržím skoro vše, ale tohle je hrozné, chvíli svědí, chvíli bolí a chvíli pálí, na ty nohy nemohi ani pořádně chodit

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím také máme tuto nádhernou nemoc o které jsem dnes slzšela po prvé.Náš průběh dcera 6,5 let v neděli teplota přes 38 stupňů,bolest hlavy,krku a břicha v pondělí pupínky na lítku, ruce,uchu a tváři takže k mudr krk se ji nelíbyl takže vítěr krku moč a krev crp.Crp 79 takže antibiotika.Do večera se osipala jak blázen do 2 h rána sme nespaly a plakala že ji to bolí svědí tak jsem ji dala ditiaden.Ráno tedy v úterý znovu k mudr diagnostikovala nemoc ruka,noha,pusa.mažeme IMAZOLEM A 3X DENNĚ DITIADEN PŮLKU k tomu ty antibiotika.Doufám že to nebude trvat dlouho a že mi to nechytí druhá dcera 3 roky.Všem přeji brzké uzdravení a lehky průběh.

    OdpovědětVymazat